Etherische olie ongevaarlijk?

Gepubliceerd op 3 juni 2022 om 10:05

Een vraag die ik zelf vrij vaak krijg, en eentje om toch wel dieper uit te klaren en  bepaalde opvattingen de wereld uit te helpen.
Ik vind het belangrijk om transparant te zijn, of je nu werkt met essentiële olie, of parfumolie.. Maar dat geldt net voor alles. 
Lees hieronder verder als je er meer over wil weten.

Belangrijke bron is ook het antigifcentrum: Zijn essentiële oliën giftig? | Zijn essentiële oliën gevaarlijk? | Belgisch Antigifcentrum

 

 Is alles wat natuurlijk is, ook effectief veiliger?

 
Alles wat natuurlijk is, is altijd beter denk je? Maar ook dit moet je met een korreltje zout nemen. Het is niet zo omdat een product etherische/essentiële olie bevat dat het ook geheel ongevaarlijk is.
Zijn kaarsen met essentiële olie dan giftig? Dit hangt af over welke olie het net gaat en in welk percentage ze worden gebruikt.
Want wat men vaak onterecht denkt is dat enkel geurkaarsen met parfumolie schadelijk zijn.
Begrijp me niet verkeerd, de etherische/essentiële olie kan zeer heilzaam zijn, indien ze juist gebruikt worden.

Want als je pure etherische olie zou inslikken geeft dit evenals parfumolie een toxische reactie... Maar we gaan het niet eten natuurlijk, of toch liever niet ;-). Maar dit geldt net zo voor geurkaarsen met essentiële olie of parfumolie, als je het inslikt of puur op de huid kan krijgen (de onverdunde vorm van de olie) kan dit een allergische reactie geven.

Even uitgelicht


De geurkaarsen van ScentedWick worden vervaardigd met kwalitatief hoge parfumolie, het was voor mezelf belangrijk om ook hier op zoek te gaan naar veilig en kwalitatief, wat hiervan ook de prijs zou zijn. 

Voor onze geurkaarsen werken we enkel met de meest hoogwaardige parfumolie, waarvan ik zeker weet wat erin zit. Zo zijn ze vegan, parabeenvrij, en vrij van animal cruelty. 

In de percentages die wij gebruiken in onze sojawas zijn onze kaarsen niet schadelijk.  Laat nu net dit het belangrijk aspect zijn aan het onderzoek dat je verricht naar het vervaardigen van geurkaarsen.
We kozen daarom ook liever voor zachtere geuren en veilig.

Etherische/essentiële olie giftig? 

Laten we het nu even hebben over etherische/essentiële olie, laat het het mythe zijn dat deze niet giftig zijn in geurkaarsen. Natuurlijk niet allemaal (hangt allemaal af van het gebruikte percentage) maar bepaalde etherische olie wordt net zelfs giftig bij het verhitten op hoge temperatuur.  Sojawas wordt op een hoge temperatuur verhit, bij bepaalde etherische/essentiële olie wordt het aspect 'safe' dan ook weggekaapt.

Bij het vervaardigen van geurkaarsen met essentiële/etherische olie is het net dat er een hoger percentage aan geur nodig is om een aangename geurafgifte te bekomen.  En daar zit het hem, alles heeft te maken met de chemie en de samenstelling.

Natuurlijk is niet alle essentiële/etherische olie schadelijk, maar dit geldt ook voor parfumolie indien in de juiste doseringen gebruikt.

Welke essentiële/etherische olie wordt dan wel giftig? 


Vooral kaneel, pepermunt, citrus, tea tree en dennen zijn een paar van de meest schadelijke  etherische/essentiële oliën.

Zelf vond ik het belangrijk om dit ook even de wereld uit te helpen, omdat ze je tegenwoordig doodgooien met geurkaarsen waarvan gezegd wordt dat ze totaal niet schadelijk zijn omdat ze enkel maar natuurlijke ingrediënten bevatten, maar niets is minder waar want alles, zowel parfum als essentiële olie heeft te maken met doseringen en percentages.

Het zit hem in de basis!


Laat nu net de basis van de kaars belangrijk zijn! 
Paraffinekaarsen zijn uiterst schadelijk omdat paraffine een bijproduct is van petroleum. Paraffine bevat lood, benzeen, formaldehyde etc.  Je mag hier dan ook nog zoveel essentiële olie aan toevoegen als je wil, je kaars zal niet gezonder zijn omdat hij met deze olie is vervaardigd.

Do you get my point? Alles heeft te maken met de basis, welk soort lont je gebruikt (bv. katoen, hout) en het percentage aan parfum of essentiële olie. 

Don't get me wrong, ik ben helemaal pro...Maar er moeten toch wat misverstanden de wereld uit.

Bij ScentedWick plaats ik gezondheid, veiligheid, duurzaamheid voorop. Moet ik daarvoor meer betalen voor kwalitatieve grondstoffen? Met plezier! Ik werk enkel met sojawas, een veilig percentage aan geurolie en enkel met katoenen of houten lonten. De geurkaarsen zijn in balans met natuur, dier en mens.

Wist je trouwens dat geurkaarsen met essentiële olie ook voorzien moeten worden met een veiligheidslabel en waarschuwingssymbolen?! Dus neen ze zijn niet geheel 'non-toxic'.  Maar zoals ik reeds eerder aanhaalde, alles heeft te maken met de basis, percentage van toegevoegde geuren, welk soort lont wordt gebruikt. Of  dit nu essentiële olie of parfumolie is.